Posted in

107指考英文考科-41

[題組:第40題到第43題]
41. What does “This” in the first paragraph refer to?
(A) Flickering light is a nuisance.
(B) Light flashes can deliver messages.
(C) The brain can be affected by lighting.
(D) Human eyes can perceive changes in light.

答案

答案:(B)。略解:前文提“每秒百萬次閃爍的光可傳輸數據”,“This”指代該想法,即“光閃爍可傳遞信息”;A(閃光討厭)、C(大腦受光影響)、D(人眼感知光變化)不契合,B正確 報錯
ChatGPT    DeepSeek

Posted in

107指考英文考科-42

[題組:第40題到第43題]
42. According to the passage, which of the following statements is NOT true about Li-Fi?
(A) It passes through concrete walls.
(B) It was first introduced in 2011.
(C) It transmits data at high speed.
(D) It may help with parenting.

答案

答案:(A)。略解:A(穿過混凝土牆)錯,文中提“光不能穿透牆壁”;B(2011年首次提出)、C(高速傳輸)、D(幫助育兒)均符合文意,A正確 報錯
ChatGPT    DeepSeek

Posted in

107指考英文考科-43

[題組:第40題到第43題]
43. According to the passage, which of the following is an advantage of Li-Fi over Wi-Fi?
(A) Li-Fi can be powered by radio and save more energy.
(B) Li-Fi guides pedestrians in areas where vehicles cannot travel.
(C) Li-Fi provides safer transmission of data during a power failure.
(D) Li-Fi can be used in areas where Wi-Fi may interfere with radar signals.

答案

答案:(D)。略解:文中提“Li-Fi可在機艙、醫院等電磁敏感區使用,因光不幹擾無線電信號”,即“Wi-Fi可能幹擾雷達信號的區域,Li-Fi可使用”;A(無線電供電)、B(引導行人)、C(停電時安全傳輸)未提及,D正確 報錯
ChatGPT    DeepSeek

Posted in

107指考英文考科-44

[題組:第44題到第47題]
Some of the world’s largest beetles are getting smaller because their habitats are warming up, according to new research from the University of British Columbia, Canada. The study, published in the Journal of Animal Ecology in January 2018, shows that climate change is having an impact on these “teeny tiny” organisms. The study began with a deep dive into the scientific literature. Evolutionary ecologist Michelle Tseng and her students combed through all the articles they could find, looking for laboratory studies of temperature effects on insects. They found 19 that indicated at least 22 beetle species shrank when raised in warmer than normal temperatures. To see whether this pattern held true in the wild, the team made use of the university’s 600,000-specimen insect collection, which included thousands of bugs collected locally since the late 1800s. The researchers took photographs of more than 6,500 beetles from the eight species with the most extensive records. They also looked at climate records to determine trends in rainfall and other factors besides temperature. Sorting the beetles into size categories, they found that five of the eight species have shrunk over the past century. The four largest species of beetles, including the snail-killer ground beetles, shrank 20% in the past 45 years. In contrast, smaller beetles were unaffected or even slightly increased in size. Some ecologists are cautious about Tseng’s findings, saying that it hasn’t yet been proved whether the warming temperatures are the actual cause for the beetle shrinkage. UK biologist Alan Ronan Baudron, however, is convinced. Baudron’s studies have documented shrinkage of certain fish species due to climate warming. His account is that warmer temperatures lower the concentration of oxygen in the water, causing fish to burn energy faster and mature at a smaller size. But neither he nor Tseng is convinced that decreased oxygen can explain the shrinkage in the beetles.
44. What is the best title for the passage?
(A) Large Beetles Are Shrinking, Thanks to Climate Change
(B) Beetles vs. Fish: Are They Becoming Smaller?
(C) What We Know About Evolutionary Ecology
(D) Animal Ecology: Past and Present

答案

答案:(A)。略解:文章核心是“研究表明氣候變暖導致大型甲蟲體型變小”;B(甲蟲與魚類對比)、C(演化生態學知識)、D(動物生態學古今)非核心,A正確 報錯
ChatGPT    DeepSeek

Posted in

107指考英文考科-45

[題組:第44題到第47題]
45. What does “a deep dive” most likely mean in the second paragraph?
(A) A clear indication.
(B) An important finding.
(C) A thorough examination.
(D) An insightful comment.

答案

答案:(C)。略解:後文提“梳理所有相關文章”,故“a deep dive”指“深入徹底的研究”;A(清晰指示)、B(重要發現)、D(深刻評論)不契合,C正確 報錯
ChatGPT    DeepSeek

Posted in

107指考英文考科-46

[題組:第44題到第47題]
46. Which of the following is true about the research method of Tseng’s team?
(A) They conducted both laboratory and field studies.
(B) They took pictures of 600,000 specimens of insects.
(C) They divided the beetles into different size groups for examination.
(D) They recorded the degrees of oxygen concentration since the late 1800s.

答案

答案:(C)。略解:A(實驗室和野外研究)錯,文中提“實驗室研究是文獻梳理所得,團隊僅做野外標本研究”;B(拍60萬標本)錯,文中是“6500多隻甲蟲”;C(將甲蟲按體型分組)對應“Sorting the beetles into size categories”,正確;D(記錄氧濃度)未提及,C正確 報錯
ChatGPT    DeepSeek

Posted in

107指考英文考科-47

[題組:第44題到第47題]
47. Which of the following is a finding of Tseng’s team?
(A) Eight species of beetles have shrunk over the past century.
(B) Some beetles were not affected by temperature change.
(C) Most beetles tend to live longer with climate warming.
(D) Beetles and fish may shrink down to the same size.

答案

答案:(B)。略解:A(8種甲蟲變小)錯,文中是“5種”;B(部分甲蟲不受溫度影響)對應“smaller beetles were unaffected”,正確;C(壽命變長)、D(體型縮小到相同)未提及,B正確 報錯
ChatGPT    DeepSeek

Posted in

107指考英文考科-48

[題組:第48題到第51題]
In order to protect the diversity of crops from catastrophe, the Svalbard Global Seed Vault, a seed bank, was built beneath a mountain on an Arctic island halfway between Norway and the North Pole. The Vault is meant to help farmers and scientists find the genes they need to improve today’s crops. It also aims to breed varieties that might better respond to emerging challenges, such as climate change and population growth. Currently, the Vault holds more than 860,000 samples, originating from almost every country in the world. There is now, however, a growing body of opinion that the world’s faith in Svalbard is misplaced. Those who have worked with farmers in the field say that diversity cannot be boxed up and saved in a single container-no matter how secure it may be. Crops are always changing, pests and diseases are always adapting, and global warming will bring additional challenges that remain unforeseen. In a perfect world, the solution would be as diverse and dynamic as plant life itself. The dispute about how best to save crop diversity centers on whether we should work with communities in the fields or with institutions, since it will be extremely difficult to find enough funding to do both. Now the isolated Svalbard seed vault is sucking up available funding. Yet, the highly centralized approach may not be able to help farmers cope with climate change, fifty or a hundred years from now. According to new research findings, as much as 75 percent of global crop diversity exists outside the big institutional seed banks. Such diversity is held instead by some of the world’s most marginal farmers. Moreover, it is argued with increasing force that seed banks can neither make up for the practical knowledge of farmers on the ground, nor compete with their ingenuity.
48. What is the main idea of this passage?
(A) Seed banks can help farmers improve their crops.
(B) The practice of seed banks requires global cooperation.
(C) The idea of saving crop diversity in seed banks is debatable.
(D) Seed banks are able to deal with challenges of climate change.

答案

答案:(C)。略解:文章先介紹種子庫,後提出“對種子庫保存作物多樣性的質疑”,核心是“種子庫保存多樣性的做法存在爭議”;A(幫助改進作物)、B(全球合作)、D(應對氣候變化)非核心,C正確 報錯
ChatGPT    DeepSeek

Posted in

107指考英文考科-49

[題組:第48題到第51題]
49. According to this passage, which of the following statements is true about the Svalbard Global Seed Vault?
(A) It is using up a lot of the funding.
(B) It is located in the center of Norway.
(C) It aims to fight against gene modified crops.
(D) It holds 75 percent of global crop diversity.

答案

答案:(A)。略解:A(消耗大量資金)對應“sucking up available funding”,正確;B(挪威中部)錯,文中是“挪威與北極之間的北極島嶼”;C(對抗轉基因作物)、D(持有75%多樣性)未提及,A正確 報錯
ChatGPT    DeepSeek

Posted in

107指考英文考科-50

[題組:第48題到第51題]
50. Which of the following is true about the role of farmers in preserving crop variety?
(A) Competing with seed banks.
(B) Providing practical knowledge.
(C) Packaging seeds for research.
(D) Responding to population growth.

答案

答案:(B)。略解:文中提“種子庫無法彌補農民的實踐知識”,即“農民提供實踐知識”;A(與種子庫競爭)、C(包裝種子)、D(應對人口增長)未提及,B正確 報錯
ChatGPT    DeepSeek

我要來個錯題通知
Powered by