Posted in

109指考英文考科(補考)-33

[題組:第31-35題]33.

Every civilization is built upon rules and regulations. In ancient Egypt, the government was dominated by a single figure, the Pharaoh, who was considered the divine representative of gods on earth. 31 He was the supreme ruler and owned all of Egypt, the land and all the people who lived there.
32 There was a hierarchy of rulers and leaders below him who ran different aspects of the government. The primary leader under the Pharaoh was named the vizier. The vizier was the “right-hand man” of the Pharaoh and had a status equivalent to that of a prime minister. 33 They ruled over an area of land called a nome. A nome was like a state or province.
Other officials that reported to the Pharaoh were the army commander, chief treasurer, and the minister of public works. Since government and religion were inseparable in ancient Egypt, many of the officials were also priests and holy men. This group had a special status above the rest of the citizens, forming a kind of nobility. 34
In the several-thousand-year span of Egyptian history, the general method of governing was quite consistent. 35 The consistency of this governing system is what allowed Egypt to remain a prominent country for such a long time.
(A) Under the vizier were local governors called nomarks.
(B) The Pharaoh, however, could not run the government all by himself.
(C) As a living god, the Pharaoh was given absolute control over his subjects.
(D) Governors of specific pieces of land were sometimes controlled by the vizier.
(E) It only changed when parts of Egypt were invaded or someone overthrew the government.
(F) Together with the Pharaoh, the viziers, and the nomarks, these officials and nobles governed the country.

[篇章結構]
答案

答案:(A)。略解:後文提「他們統治稱為nome的區域」,(A)「維齊爾之下有稱為nomarks的地方長官」中「nomarks」與「nome」對應,「他們」指代地方長官,符合邏輯;(D)談土地長官受維齊爾控制、(F)談共同執政均不銜接,故選(A)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-34

[題組:第31-35題]34.

Every civilization is built upon rules and regulations. In ancient Egypt, the government was dominated by a single figure, the Pharaoh, who was considered the divine representative of gods on earth. 31 He was the supreme ruler and owned all of Egypt, the land and all the people who lived there.
32 There was a hierarchy of rulers and leaders below him who ran different aspects of the government. The primary leader under the Pharaoh was named the vizier. The vizier was the “right-hand man” of the Pharaoh and had a status equivalent to that of a prime minister. 33 They ruled over an area of land called a nome. A nome was like a state or province.
Other officials that reported to the Pharaoh were the army commander, chief treasurer, and the minister of public works. Since government and religion were inseparable in ancient Egypt, many of the officials were also priests and holy men. This group had a special status above the rest of the citizens, forming a kind of nobility. 34
In the several-thousand-year span of Egyptian history, the general method of governing was quite consistent. 35 The consistency of this governing system is what allowed Egypt to remain a prominent country for such a long time.
(A) Under the vizier were local governors called nomarks.
(B) The Pharaoh, however, could not run the government all by himself.
(C) As a living god, the Pharaoh was given absolute control over his subjects.
(D) Governors of specific pieces of land were sometimes controlled by the vizier.
(E) It only changed when parts of Egypt were invaded or someone overthrew the government.
(F) Together with the Pharaoh, the viziers, and the nomarks, these officials and nobles governed the country.

[篇章結構]
答案

答案:(F)。略解:前文提官員與祭司構成貴族階層,(F)「這些官員與貴族和法老、維齊爾、地方長官共同治理國家」總結統治階層構成,符合邏輯;(E)談統治方式變化、(D)談地方長官控制均不銜接,故選(F)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-35

[題組:第31-35題]35.

Every civilization is built upon rules and regulations. In ancient Egypt, the government was dominated by a single figure, the Pharaoh, who was considered the divine representative of gods on earth. 31 He was the supreme ruler and owned all of Egypt, the land and all the people who lived there.
32 There was a hierarchy of rulers and leaders below him who ran different aspects of the government. The primary leader under the Pharaoh was named the vizier. The vizier was the “right-hand man” of the Pharaoh and had a status equivalent to that of a prime minister. 33 They ruled over an area of land called a nome. A nome was like a state or province.
Other officials that reported to the Pharaoh were the army commander, chief treasurer, and the minister of public works. Since government and religion were inseparable in ancient Egypt, many of the officials were also priests and holy men. This group had a special status above the rest of the citizens, forming a kind of nobility. 34
In the several-thousand-year span of Egyptian history, the general method of governing was quite consistent. 35 The consistency of this governing system is what allowed Egypt to remain a prominent country for such a long time.
(A) Under the vizier were local governors called nomarks.
(B) The Pharaoh, however, could not run the government all by himself.
(C) As a living god, the Pharaoh was given absolute control over his subjects.
(D) Governors of specific pieces of land were sometimes controlled by the vizier.
(E) It only changed when parts of Egypt were invaded or someone overthrew the government.
(F) Together with the Pharaoh, the viziers, and the nomarks, these officials and nobles governed the country.

[篇章結構]
答案

答案:(E)。略解:前文提統治方式長期一致,(E)「僅在埃及部分地區被入侵或政權被推翻時才改變」補充例外情況,符合邏輯;(A)談地方長官、(C)談法老權力均不銜接,故選(E)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-36

[題組:第36-39題]I am thrilled to welcome you to the \(20th\) annual Roger Ebert’s Film Festival, a special event in partnership with the University of Illinois College of Media, the greater Champaign-Urbana community, and movie lovers everywhere. Little did we think, back in 1999, that our experiment in reinventing the film festival-to make a festival that celebrated overlooked films, formats and genres, and the women and men who made those films-would become a landmark annual event in the life of our community and contribute to the renovation of the remarkable Virginia Theater, our home from the very beginning.
In selecting the films for this year, Chaz Ebert and I looked to women filmmakers for our inspiration. Fully half of our films are either directed or co-directed by women, and several others have women in powerful producing roles. Films directed or co-directed by women include “13th,” directed by Ava DuVernay, “Belle,” directed by Amma Asante, and “American Splendor,” directed by Shari Springer Berman and Robert Pulcini. And women producers include Lynda Obst and Emma Thomas (“Interstellar”) and Ruth Ann Harnisch and Danielle Renfrew Behrens (“Columbus”).
Our opening night film is “The Fugitive,” directed by University of Illinois alumnus Andrew Davis. Our Saturday night film is the classic “The Big Lebowski.” Our guest will be the Hollywood legend Jeff Dowd. And of course The Alloy Orchestra will be back, this year with “A Page of Madness,” the classic Japanese silent film.
We would like to thank our sponsors, volunteers, festival pass holders, and individual ticket holders for their welcome participation in this endeavor. We look forward to your unwavering support as our festival continues to blossom each spring in central Illinois. We especially want to thank the University of Illinois for their loyal support year after year.
This festival is Roger Ebert’s gift to his hometown, and for that we thank him and his wife Chaz. They continue to be a remarkable team, and it is an honor to work with them.
36. Who is most likely the writer of this passage?
(A) The President of the University of Illinois.
(B) A movie critic who is a friend of the Eberts.
(C) A member of the Festival’s organizing committee.
(D) A journalist who reports stories about the Festival.

[閱讀測驗]
答案

答案:(C)。略解:文中提及「我們重塑電影節」「挑選影片」「感謝贊助者」,體現組織者視角(C正確);A未提校長職責、B未提個人情誼、D未提新聞報導,故選(C)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-37

[題組:第36-39題]37. What was the purpose of reinventing Roger Ebert’s Film Festival in 1999?
(A) To work closely with the University of Illinois.
(B) To help restore a building associated with the Festival.
(C) To establish a signature annual event in the community.
(D) To honor people who made films that were not box-office hits.

[閱讀測驗]
答案

答案:(D)。略解:第一段提1999年重塑電影節是為「慶祝被忽視的電影及製作者」(D正確);A、C是後續成果,B是貢獻而非初衷,故選(D)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-38

[題組:第36-39題]38. What is the focus of this year’s film selection?
(A) Films produced or directed by women.
(B) Hollywood classics and legends.
(C) Stories featuring female leading roles.
(D) Diversity in formats and genres.

[閱讀測驗]
答案

答案:(A)。略解:第二段提今年選片「半數由女性執導或聯合執導,部分由女性擔任製片」(A正確);B、D未提,C非聚焦女性主角,故選(A)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-39

[題組:第36-39題]39. Which of the following is NOT included in the writer’s acknowledgement remarks?
(A) The founder of Roger Ebert’s Film Festival.
(B) A student who purchased a pass to the Festival.
(C) The producer of the Festival’s award-winning film.
(D) A company which provided financial support for the Festival.

[閱讀測驗]
答案

答案:(C)。略解:第四段感謝「贊助者(D)、志願者、套票持有者(B)」,第五段感謝創始相關的Roger Ebert夫婦(A),未提獲獎影片製片人(C),故選(C)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-40

[題組:第40-43題]Storm chasing is broadly defined as the pursuit of any severe weather condition, for reasons ranging from curiosity, adventure, and scientific exploration to media coverage.
Chasing often involves driving thousands of miles in order to witness a relatively short window of time of severe weather. It is not uncommon for a storm chaser to end up empty-handed on any particular day. Most storm chasers are not professional meteorologists, and many chasers devote significant time and effort to learning meteorology, the study of the atmosphere, and the weather forming process. The amount of equipment used for storm chasing also varies. Some prefer a minimalist approach where only basic photographic equipment is taken on a chase, while others use everything from satellite-based tracking systems and live data feeds to vehicle-mounted weather stations and hail guards.
There are inherent dangers involved in pursuing hazardous weather. These range from lightning and tornadoes to unsafe road conditions and reduced visibility from heavy rain. In some situations, a severe downburst airstream can happen unexpectedly and push automobiles around. Tornadoes affect a relatively small area and are predictable enough to be avoided if a safe distance is maintained. Lightning, however, is an unavoidable hazard. “Core punching,” which is storm chasers’ slang for driving through the part of a thunderstorm that has the heaviest rain to collect critical information, is recognized as extremely hazardous.
Today, interest in storm chasing has surged. Amateurs and YouTube fame seekers with video cameras now race with professionals to see who can get the closest and most dramatic images of churning storms, and this is causing a growing safety threat. A group of storm-chase veterans has advocated the adoption of a code of ethics emphasizing safety, courtesy, and objectivity. However, many chasers oppose self-policing, as is often the case with people involved in other dangerous leisure activities.
40. What is the second paragraph mainly about?
(A) General facts regarding storm chasing.
(B) Common equipment used by storm chasers.
(C) Shared characteristics among storm chasers.
(D) Meteorological knowledge crucial to storm chasing.

[閱讀測驗]
答案

答案:(A)。略解:第二段提及追風的行程特點、追風者背景、設備差異,均為「追風的基本事實」(A正確);B、C、D僅為段落部分內容,片面,故選(A)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-41

[題組:第40-43題]41. According to the passage, which of the following is true about chasing severe weather?
(A) The danger of chasing tornadoes can be avoided.
(B) Those who chase storms share one common reason.
(C) There is a standard set of equipment for storm chasing.
(D) Core punching is a necessary component of storm chasing.

[閱讀測驗]
答案

答案:(A)。略解:第三段提龍捲風「可預測,保持安全距離即可避免危險」(A正確);B追風原因多樣、C設備無標準、D核心穿擊非必要,故選(A)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-42

[題組:第40-43題]42. What has become a concern after storm chasing gets more popular?
(A) Weather conditions.
(B) Safety issues.
(C) Equipment cost.
(D) Media coverage.

[閱讀測驗]
答案

答案:(B)。略解:第四段提追風流行後,「業餘者與求名者爭搶拍攝,帶來安全威脅」(B正確);A、C、D未提,故選(B)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


我要來個錯題通知
Powered by