Posted in

109指考英文考科(補考)-42

[題組:第40-43題]42. What has become a concern after storm chasing gets more popular?
(A) Weather conditions.
(B) Safety issues.
(C) Equipment cost.
(D) Media coverage.

[閱讀測驗]
答案

答案:(B)。略解:第四段提追風流行後,「業餘者與求名者爭搶拍攝,帶來安全威脅」(B正確);A、C、D未提,故選(B)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-45

[題組:第44-47題]45. According to the passage, which of the following is true about the first sign in the Signpost Forest?
(A) It remained in the Forest until 1992.
(B) It was erected by an American soldier.
(C) It was first put on the Alaska Highway.
(D) It was brought from Lindley’s hometown.

[閱讀測驗]
答案

答案:(B)。略解:第二段提「美國士兵Carl添加第一個標誌」(B正確);A原標誌已遺失,1992年是複製品、C未提阿拉斯加公路、D標誌是現場製作而非從家鄉帶來,故選(B)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-48

[題組:第48-51題]In finance, an exchange rate is the rate at which one country’s currency is exchanged for the currency of another. The rate is set according to the respective values of the currencies to be exchanged. Before World War I, most currencies were evaluated by the Gold Standard. That is, paper currency issued by a government represented a real amount of gold held by that government. For example, in the 1930s, the British government owned about 8 times as much gold as the U.S. government. Therefore, 1 ounce of gold was worth 4.24 GBP (United Kingdom pound sterling) or 35 USD (U.S. dollars). The difference in the price of gold became the exchange rate for the two currencies: 1GBP was worth 8.25 USD.
The Gold Standard started to break down during the Second World War, when European powers printed more money than they had in gold reserves in order to fund military projects. After World War II, the Bretton Woods System was established. The U.S. dollar was chosen as the international reserve currency for trading. Every country knew how much gold a USD was worth, and thus they based the value of their currencies on the USD. All countries were expected to maintain a fixed exchange rate, but were permitted to change it in extraordinary times, such as a recession or inflation.
Unfortunately, this system could not keep pace with the fast-changing global economy. As the U.S. increased its military spending, foreign aid, and international investment in the 1960s, it no longer held gold reserves necessary to cover the volume of USD circulation around the world. Other major currencies thus became more valuable and stable compared to the USD, and the Bretton Woods System was finally abolished in 1971.
In 1976, the Jamaica Agreement formalized the floating exchange rate system that continues to this day. The value of a country’s currency may vary according to the supply and demand of the foreign exchange market. Countries around the world can also allow their central banks to determine their own exchange rate.
48. According to the passage, which of the following is true about the Gold Standard?
(A) It showed the importance of gold for currency exchange.
(B) It reflected the dominance of the U.S. economy in the world.
(C) It demonstrated how rich countries manipulated exchange rates.
(D) It decided that the GBP was worth less than the USD in the 1930s.

[閱讀測驗]
答案

答案:(A)。略解:第一段提金本位制下「貨幣價值由黃金儲備決定」,體現黃金對匯率的重要性(A正確);B美國未占主導、C操縱匯率未提、D 1英鎊兌8.25美元,英鎊更值錢,故選(A)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-50

[題組:第48-51題]50. What caused the Bretton Woods System to fail?
(A) Major world powers fell into economic depression.
(B) The U.S. did not have enough gold to cover the amount of U.S. dollars.
(C) The system was too complicated for the practice of currency exchange.
(D) European countries printed more paper money than they had in gold reserves.

[閱讀測驗]
答案

答案:(B)。略解:第三段提「美國黃金儲備不足以覆蓋流通美元數量」,導致體系崩潰(B正確);A未提經濟大蕭條、C體系複雜未提、D是二戰時金本位崩潰原因,故選(B)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

109指考英文考科(補考)-51

[題組:第48-51題]51. According to the passage, which of the following is true about the Jamaica Agreement?
(A) Individual countries may not decide their own exchange rate.
(B) In a recession, all countries need to follow a fixed exchange rate.
(C) Gold is again used as the standard of the currency exchange rate.
(D) Supply and demand in the currency market determines the exchange rate.

[閱讀測驗]
答案

答案:(D)。略解:第四段提牙買加協議確立「浮動匯率制,貨幣價值由外匯市場供需決定」(D正確);A各國可自主決定匯率、B無固定匯率要求、C未再用黃金標準,故選(D)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-37

[題組:第36-39題]37. According to the passage, which of the following is true about tempeh?
(A) It is mainly served as a side dish.
(B) It is discarded when fungi grow around it.
(C) It is formed from fermented soybeans.
(D) It has the same nutritional benefits as kimchi.

[閱讀測驗]
答案

答案:(C)。略解:第二段提丹貝是「發酵食品,源自豆腐製作中被丟棄的豆渣接種微生物孢子而成」,即由發酵大豆製成(C正確);(A)可作主菜或配菜,非「主要作配菜」、(B)真菌生長後被發現可食用,非「被丟棄」、(D)未提與泡菜營養相同,故選(C)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-41

[題組:第40-43題]41. According to the passage, what is the goal of Dr. Spiegel’s work?
(A) To explain the real cause of pain.
(B) To help people concentrate on their job.
(C) To explore how hypnosis can be used as a medical treatment.
(D) To strengthen the brain’s functions to reduce psychological problems.

[閱讀測驗]
答案

答案:(C)。略解:第四段提Spiegel希望「催眠可替代止痛藥」,且其研究顯示催眠能減少止痛藥使用與疼痛,可知其研究目標是「探索催眠作為醫療手段的可能性」(C正確);(A)未提解釋疼痛原因、(B)未提幫助專注工作、(D)未提增強大腦功能,故選(C)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-42

[題組:第40-43題]42. According to Dr. Spiegel, which of the following is true when people are hypnotized?
(A) They recall only happy memories.
(B) Their mind is fixed only on what they are doing.
(C) They do whatever they are told to do.
(D) They have greater awareness of things around them.

[閱讀測驗]
答案

答案:(B)。略解:第二段提Spiegel認為催眠是「高度專注狀態,忽略周圍刺激,幾乎只關注當前事物」(B正確);(A)未提只憶快樂記憶、(C)是大眾誤解,非事實、(D)是「忽略周圍」而非「更清楚」,故選(B)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-46

[題組:第44-47題]46. Which of the following is true about the Maniq?
(A) They live in a different climate zone from the Jahai.
(B) Their ability to smell is stronger than that of the Jahai.
(C) They use smell terms to describe how food looks and tastes.
(D) Their living environment is similar to that in earlier human history.

[閱讀測驗]
答案

答案:(D)。略解:第四段提Maniq過「採集狩獵生活,居住在未受人類大規模干擾的熱帶雨林」,可推其環境「與人類早期生活環境相似」(D);(A)與Jahai均居熱帶雨林(同氣候區)、(B)未比較嗅覺能力、(C)氣味詞僅用於描述氣味(不跨感官),故選(D)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-47

[題組:第44-47題]47. Why is it difficult for English speakers to describe smells directly?
(A) They cannot distinguish the smells around them.
(B) The sense of smell is not critical for their survival.
(C) They consider it uncivilized to talk about smells directly.
(D) There are not many sources of odor in their surroundings.

[閱讀測驗]
答案

答案:(B)。略解:第四段提「英語使用者居後工業社會,不需依賴嗅覺生存」,故難以直接描述氣味(B);(A)可分辨萬億種氣味(非不能分辨)、(C)未提「談論氣味不文明」、(D)未提氣味來源少,故選(B)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


我要來個錯題通知
Powered by