Posted in

108指考英文考科-45

[題組:第44-47題]45. What does the word “want” in the first paragraph most likely mean?
(A) Lack.
(B) Growth.
(C) Loss.
(D) Search.

[閱讀測驗]
答案

答案:(A)。略解:前文提「英語中沒有直接描述氣味的方式」,後文提「英語使用者被迫用氣味來源(如flowery)描述氣味」,可推「want」表「缺乏(dedicated odor terminology)」,(A) Lack符合文意;(B)成長、(C)損失、(D)尋找均不符,故選(A)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-46

[題組:第44-47題]46. Which of the following is true about the Maniq?
(A) They live in a different climate zone from the Jahai.
(B) Their ability to smell is stronger than that of the Jahai.
(C) They use smell terms to describe how food looks and tastes.
(D) Their living environment is similar to that in earlier human history.

[閱讀測驗]
答案

答案:(D)。略解:第四段提Maniq過「採集狩獵生活,居住在未受人類大規模干擾的熱帶雨林」,可推其環境「與人類早期生活環境相似」(D);(A)與Jahai均居熱帶雨林(同氣候區)、(B)未比較嗅覺能力、(C)氣味詞僅用於描述氣味(不跨感官),故選(D)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-47

[題組:第44-47題]47. Why is it difficult for English speakers to describe smells directly?
(A) They cannot distinguish the smells around them.
(B) The sense of smell is not critical for their survival.
(C) They consider it uncivilized to talk about smells directly.
(D) There are not many sources of odor in their surroundings.

[閱讀測驗]
答案

答案:(B)。略解:第四段提「英語使用者居後工業社會,不需依賴嗅覺生存」,故難以直接描述氣味(B);(A)可分辨萬億種氣味(非不能分辨)、(C)未提「談論氣味不文明」、(D)未提氣味來源少,故選(B)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-48

[題組:第48-51題]The okapi is a mammal living above the equator in one of the most biodiverse areas in central Africa. The animal was unknown to the western world until the beginning of the \(20^{th}\) century, and is often described as half-zebra, half-giraffe, as if it were a mixed-breed creature from a Greek legend. Yet its image is prevalent in the Democratic Republic of Congo-the only country in the world where it is found living in the wild. The okapi is to Congo what the giant panda is to China or the kangaroo to Australia.
Although the okapi has striped markings resembling those of zebras’, it is most closely related to the giraffe. It has a long neck, and large, flexible ears. The face and throat are greyish white. The coat is a chocolate to reddish brown, much in contrast with the white horizontal stripes and rings on the legs and white ankles. Overall, the okapi can be easily distinguished from its nearest relative. It is much smaller (about the size of a horse), and shares more external similarities with the deer than with the giraffe. While both sexes possess horns in the giraffe, only males bear horns in the okapi.
The West got its first whiff of the okapi in 1890 when Welsh journalist Henry Morton Stanley had puzzled over a strange “African donkey” in his book. Other Europeans in Africa had also heard of an animal that they came to call the “African unicorn.” Explorers may have seen the fleeting view of the striped backside as the animal fled through the bushes, leading to speculation that the okapi was some sort of rainforest zebra. Some even believed that the okapi was a new species of zebra. It was only later, when okapi skeleton was analyzed, that naturalists realized they had a giraffe on their hands.
In 1987, the Okapi Wildlife Reserve was established in eastern Congo to protect this rare mammal. But decades of political turbulence has seen much of the Congo’s natural resources spin out of the government’s control, and okapi numbers have fallen by 50 percent since 1995. Today, only 10,000 remain.
48. Which of the following is a picture of an okapi?

[閱讀測驗]
答案

答案:(A)。略解:第二段提okapi「頸長、耳大靈活、體色巧克力棕至紅棕色、腿有白色橫紋、體型如馬」,(A)符合「馬身、長頸、腿有白色橫紋」特徵;(B)全身斑馬紋(錯,僅腿有條紋)、(C)無條紋(錯)、(D)全身黑色(錯),故選(A)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-49

[題組:第48-51題]49. Which of the following descriptions is true about the okapi?
(A) It is an important symbol of Congo.
(B) It is a mystical creature from a Greek legend.
(C) It has been well protected since 1987.
(D) It is more closely related to the zebra than the giraffe.

[閱讀測驗]
答案

答案:(A)。略解:第一段提「okapi對剛果而言,如同熊貓對中國、袋鼠對澳洲」,可推其是「剛果的重要象徵」(A);(B)被描述為「像希臘傳說中的生物」(非真實來源)、(C)1987年設保護區但數量仍降50%(未受良好保護)、(D)與長頸鹿親緣關係更近(非斑馬),故選(A)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-50

[題組:第48-51題]50. What does the word “whiff” most likely mean in the third paragraph?
(A) Firm belief.
(B) Kind intention.
(C) Slight trace.
(D) Strong dislike.

[閱讀測驗]
答案

答案:(C)。略解:第三段提「1890年西方透過記者書中提及的『非洲驢』首次接觸到okapi的訊息」,「whiff」表「初步、輕微的接觸/跡象」(C);(A)堅定信念、(B)善意、(D)強烈厭惡均不符,故選(C)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-51

[題組:第48-51題]51. Which of the following can be inferred about Henry Morton Stanley?
(A) He was the first European to analyze okapi skeleton.
(B) He had found many new species of animals in Africa.
(C) He did not know the “African donkey” in his book was the okapi.
(D) He had seen the backside of an okapi dashing through the bushes.

[閱讀測驗]
答案

答案:(C)。略解:第三段提「記者在書中提及『非洲驢』,後來透過骨骼分析才知是okapi」,可推記者「當時不知『非洲驢』即okapi」(C);(A)分析骨骼的是後來的自然學家(非記者)、(B)未提發現多種新物種、(D)看見條紋臀部的是探險家(非記者),故選(C)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-54

二、英文作文(占2 0 分)
說明︰1.依提示在「答案卷」上寫一篇英文作文。 2. 文長至少120個單詞(words)。
提示:右表顯示美國18 至29 歲的青年對不同類別之新聞的關注度統計。請依據圖表內容寫一篇英文作文,文長至少120 個單詞。文分二段,第一段描述圖表內容,並指出關注度較高及偏低的類別;第二段則描述在這六個新聞類別中,你自己較為關注及較不關注的新聞主題分別為何,並說明理由。

[英文作文]
答案

答案:
The table shows the level of attention paid to different news categories by American young people aged 18 to 29. Among the six categories, "environment and natural disasters" has the highest attention rate—nearly 65% of the youth care about it. In contrast, "arts and culture" has the lowest attention, with only around 20% showing interest. Other categories fall in between: "health and fitness" and "technology" are moderately concerned, each with about 50% attention, while "education and schools" and "politics" are less popular, with attention rates of roughly 30% and 25% respectively.
For me, I pay the most attention to "technology news" and the least to "arts and culture" news. Technology news helps me keep up with the latest inventions, such as new AI applications or renewable energy technologies, which are closely related to my future career plans in engineering. On the other hand, I rarely follow arts and culture news because I find it hard to connect with topics like art exhibitions or classical music performances—my free time is usually spent on learning programming rather than engaging in artistic activities. This choice aligns with my personal interests and long-term goals.。
略解:第一段完整描述圖表核心數據(關注度最高:環境與天然災害,最低:藝術與文化,其餘類別數據補充),數據表述準確(百分比、類別對應);第二段明確自身「關注科技新聞」(理由:與工程職業規劃相關)、「不關注藝術文化新聞」(理由:無興趣且時間用於程式學習),理由具體且切合個人實際,文長超120詞,句構多樣(如從句、插入語),詞彙準確(renewable energy、programming),符合圖表描述與個人觀點結合的要求。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

107指考英文考科-31

[題組:第31題到第35題]
The causes of the French Revolution are complex and still widely debated among historians. However, many scholars agree that food played an important role in the socio-political upheaval. ______
(A) External threats closely shaped the course of the Revolution.
(B) With the collapse of the royal family, calm was restored gradually.
(C) Meanwhile, peasants’ resentment against the gabelle was spreading.
(D) The common household could not afford to buy enough food to meet their basic needs.
(E) The anger quickly built up, culminating in the massive riots of the French Revolution in 1789.
(F) Specifically, bread and salt, two most essential elements in the French cuisine, were at the heart of the conflict.

[篇章結構]
答案

答案:(F)。略解:前文提“食物起重要作用”,F中“具體來說,麵包和鹽是衝突核心”承接,具體解釋食物的影響,契合上下文 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

107指考英文考科-32

[題組:第31題到第35題]
A main component in the French daily meal, bread was often tied up with the national identity. Studies show that the average 18th-century French worker spent half his daily wage on bread. In 1788 and 1789, however, when the grain crops failed two years in a row, the price of bread shot up to 88 percent of his earnings. ______ The great majority of the French population was starving.
(A) External threats closely shaped the course of the Revolution.
(B) With the collapse of the royal family, calm was restored gradually.
(C) Meanwhile, peasants’ resentment against the gabelle was spreading.
(D) The common household could not afford to buy enough food to meet their basic needs.
(E) The anger quickly built up, culminating in the massive riots of the French Revolution in 1789.
(F) Specifically, bread and salt, two most essential elements in the French cuisine, were at the heart of the conflict.

[篇章結構]
答案

答案:(D)。略解:前文提“麵包價格漲至工資的88%”,後文提“多數人挨餓”,D中“普通家庭買不起足夠食物”承接,解釋價格上漲與挨餓的關係,契合 報錯
ChatGPT    DeepSeek


我要來個錯題通知
Powered by