Posted in

108指考英文考科-38

[題組:第36-39題]38. What aspects of tempeh are discussed in paragraphs 2 to 4?
(A) Origin $\to$ nutrition $\to$ cuisine.
(B) Origin $\to$ cuisine $\to$ marketing.
(C) Cuisine $\to$ nutrition $\to$ marketing.
(D) Distribution $\to$ cuisine $\to$ nutrition.

[閱讀測驗]
答案

答案:(A)。略解:第二段介紹丹貝的「起源(origin)」,第三段講其「營養價值(nutrition)」,第四段談其「烹飪方式(cuisine)」,順序為Origin→nutrition→cuisine(A正確);未提「行銷(marketing)」「分銷(distribution)」,故選(A)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-39

[題組:第36-39題]39. Which of the following can be inferred from this passage?
(A) Senior citizens will eat tempeh as vitamin supplement.
(B) Tempeh will soon be more popular than kimchi or miso.
(C) The nutrition of tempeh will be reduced with mass production.
(D) Tempeh is likely to be recognized as an international cultural symbol.

[閱讀測驗]
答案

答案:(D)。略解:最後一段提印尼蠟染被聯合國教科文組織列為非物質文化遺產,「丹貝也很有潛力獲此榮譽」,可推論丹貝可能成為國際文化符號(D正確);(A)未提老年人作維生素補充、(B)未提比泡菜/味噌流行、(C)未提大規模生產降低營養,故選(D)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-40

[題組:第40-43題]When Dr. David Spiegel emerged from a three-hour shoulder surgery in 1972, he didn’t use any pain medication to recover. Instead, he hypnotized himself. It worked-to the surprise of everyone but Spiegel himself, who has studied hypnosis for 45 years.
Hypnosis is often misunderstood as a sleep-like state in which a person is put to sleep and does whatever he is asked to do. But according to Dr. Spiegel, it is a state of highly focused attention and intense concentration. Being hypnotized, you tune out most of the stimuli around you. You focus intently on the subject at hand, to the near exclusion of any other thought. This trance-like state can be an effective tool to control pain, ease anxiety, and deal with stress.
Not all people, however, are equally hypnotizable. In a recent study, Dr. Spiegel and his colleagues found that people who are easily hypnotized tend to be more trusting of others, more intuitive, and more likely to get caught up in a good movie. The research team compared people who were highly hypnotizable with those low in hypnotizability. Both groups were given fMRI scans during several different conditions: at rest, while recalling a memory, and during two sessions of hypnotism. The researchers saw some interesting changes in the brain during hypnosis-but only in the highly hypnotizable group. Specifically, there was a drop in activity in the part of the brain which usually fires up when there is something to worry about.
This helps explain how hypnosis can have powerful effects, including reducing stress, anxiety, pain, and self-consciousness. Spiegel hopes that the practice can be used to replace painkillers. His own previous research has shown that when people in pain were taught self-hypnosis, they needed half the pain medication and suffered half the pain of those who were only given access to painkillers. However, more needs to be learned about hypnosis in order to harness its potential effects.
40. How does the author begin the passage?
(A) By giving a definition.
(B) By mentioning an incident.
(C) By providing statistics.
(D) By comparing people’s responses.

[閱讀測驗]
答案

答案:(B)。略解:文章開篇提及「1972年David Spiegel醫生手術後不用止痛藥,透過自我催眠康復」的具體事件(incident),引出「催眠」話題(B正確);未一開始下定義(A)、給數據(C)、比較反應(D),故選(B)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-41

[題組:第40-43題]41. According to the passage, what is the goal of Dr. Spiegel’s work?
(A) To explain the real cause of pain.
(B) To help people concentrate on their job.
(C) To explore how hypnosis can be used as a medical treatment.
(D) To strengthen the brain’s functions to reduce psychological problems.

[閱讀測驗]
答案

答案:(C)。略解:第四段提Spiegel希望「催眠可替代止痛藥」,且其研究顯示催眠能減少止痛藥使用與疼痛,可知其研究目標是「探索催眠作為醫療手段的可能性」(C正確);(A)未提解釋疼痛原因、(B)未提幫助專注工作、(D)未提增強大腦功能,故選(C)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-42

[題組:第40-43題]42. According to Dr. Spiegel, which of the following is true when people are hypnotized?
(A) They recall only happy memories.
(B) Their mind is fixed only on what they are doing.
(C) They do whatever they are told to do.
(D) They have greater awareness of things around them.

[閱讀測驗]
答案

答案:(B)。略解:第二段提Spiegel認為催眠是「高度專注狀態,忽略周圍刺激,幾乎只關注當前事物」(B正確);(A)未提只憶快樂記憶、(C)是大眾誤解,非事實、(D)是「忽略周圍」而非「更清楚」,故選(B)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-43

[題組:第40-43題]43. What can be inferred about highly hypnotizable people?
(A) They tend to be isolated from the society.
(B) They are more likely to fall asleep during the day.
(C) They may easily identify themselves with characters in fictions.
(D) They are more trustworthy than people who are less hypnotizable.

[閱讀測驗]
答案

答案:(C)。略解:第三段提「易被催眠者更易沉浸在好電影中」,可推論其「易與虛構角色產生共鳴(identify with characters in fictions)」(C正確);(A)未提社會隔離、(B)未提白天易睡、(D)是「更信任他人」而非「更值得信任」,故選(C)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-44

[題組:第44-47題]In many languages, such as English, there is no straightforward way to talk about smell. For want of dedicated odor terminology, English speakers are often forced to use odor-sources such as “flowery” and “vanilla” and metaphors like “sweet” and “oriental” in their descriptions of smell.
But the difficulty with talking about smell is not universal. The Maniq, a group of hunter-gatherers in southern Thailand, can describe smells using at least fifteen different terms, which express only smells and are not applicable across other sensory domains. In addition to Maniq, researchers found that there are also a dozen words for various smells in Jahai, a language spoken by a neighboring hunter-gatherer population.
Interestingly, the difficulty for English speakers to translate smell directly into words seems to have very little to do with the nose’s actual capabilities. According to findings of a recent study, English speakers are capable of discriminating more than a trillion different odors. Then, why is there a gap between their ability to discriminate scent and their vocabulary? The researchers suggest that surroundings may play a significant role.
Maniq and Jahai speakers live in tropical rainforest regions with a hunting-gathering lifestyle, and these two ethnic groups evaluate their surroundings through their noses to survive in nature. In an environment that is still largely untouched by humans, they are surrounded by smells at all times. They need to use their sense of smell to identify animals that they can hunt, and to recognize objects or events, such as spoiled food, that can pose a danger. Unlike the Maniq and the Jahai, many English speakers inhabit the post-industrial west and do not rely on smells to survive in their environment. This difference may explain the interesting linguistic phenomenon discussed above.
44. What is the purpose of this passage?
(A) To evaluate the languages used by different ethnic groups.
(B) To prove how civilization slows down language development.
(C) To describe how terms of smell are found in different languages.
(D) To point out the link between language use and the environment.

[閱讀測驗]
答案

答案:(D)。略解:文章透過對比英語、Maniq語、Jahai語中「氣味詞彙」的差異,指出「環境(採集狩獵環境vs後工業環境)影響語言中氣味詞彙的發展」,核心是「語言使用與環境的關聯」(D);(A)僅評價語言、(B)未提文明阻礙語言、(C)僅描述氣味詞彙,均片面,故選(D)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-45

[題組:第44-47題]45. What does the word “want” in the first paragraph most likely mean?
(A) Lack.
(B) Growth.
(C) Loss.
(D) Search.

[閱讀測驗]
答案

答案:(A)。略解:前文提「英語中沒有直接描述氣味的方式」,後文提「英語使用者被迫用氣味來源(如flowery)描述氣味」,可推「want」表「缺乏(dedicated odor terminology)」,(A) Lack符合文意;(B)成長、(C)損失、(D)尋找均不符,故選(A)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-46

[題組:第44-47題]46. Which of the following is true about the Maniq?
(A) They live in a different climate zone from the Jahai.
(B) Their ability to smell is stronger than that of the Jahai.
(C) They use smell terms to describe how food looks and tastes.
(D) Their living environment is similar to that in earlier human history.

[閱讀測驗]
答案

答案:(D)。略解:第四段提Maniq過「採集狩獵生活,居住在未受人類大規模干擾的熱帶雨林」,可推其環境「與人類早期生活環境相似」(D);(A)與Jahai均居熱帶雨林(同氣候區)、(B)未比較嗅覺能力、(C)氣味詞僅用於描述氣味(不跨感官),故選(D)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


Posted in

108指考英文考科-47

[題組:第44-47題]47. Why is it difficult for English speakers to describe smells directly?
(A) They cannot distinguish the smells around them.
(B) The sense of smell is not critical for their survival.
(C) They consider it uncivilized to talk about smells directly.
(D) There are not many sources of odor in their surroundings.

[閱讀測驗]
答案

答案:(B)。略解:第四段提「英語使用者居後工業社會,不需依賴嗅覺生存」,故難以直接描述氣味(B);(A)可分辨萬億種氣味(非不能分辨)、(C)未提「談論氣味不文明」、(D)未提氣味來源少,故選(B)。 報錯
ChatGPT    DeepSeek


我要來個錯題通知
Powered by